Deel dit artikel:

Combimobiliteit, een no-brainer of niet?

June 22, 2022
- Geschreven door:
Axelle

Wijs op weg, wat houdt dit eigenlijk in? Weg van de files! De hoge brandstofprijzen doen ons meer stilstaan bij alternatieven voor de auto. Zelfs voor wie niet elke dag van de tweewieler afhankelijk wil zijn of voor wie een langere route moet overbruggen, hebben we een oplossing: combimobiliteit.

Wat is combimobiliteit?

Het begrip combimobiliteit houdt in dat je verschillende vervoersmiddelen combineert om je werk, vrienden of familie te bereiken. En die combinaties zijn uitgebreid. Zeer uitgebreid. Want je kan daarbij onder andere gebruik maken van de trein, tram, bus, een deelfiets of deelwagen. Ook je eigen fiets gebruiken en wandelen vallen onder combimobiliteit.

Tripje gepland? Dan neem je bijvoorbeeld de bus van bij jou thuis naar het station. Je stapt over op de trein waarna je met een leasefiets of te voet tot op je bestemming komt. Je kan ook de auto nemen tot een park & ride om daar met de tram tot het stadscentrum te reizen. Je merkt het al, de mogelijkheden zijn legio.

Doe jij al aan combimobiliteit? Maar liefst 1/10 werknemers organiseert het woon-werkverkeer op deze manier. De populairste combinatie is die van de auto aangevuld met de fiets.

Slim en duurzaam onderweg

Niet alleen mogelijkheden, maar ook voordelen zijn er bij de vleet. Want met combimobiliteit pak jij je woon-werkverkeer slim en duurzaam aan. Zo is het de perfecte oplossing om de steeds langer wordende files te omzeilen. Je kan nagaan welk deel van je route steevast vertraging heeft en dat vervangen door een ander vervoermiddel.

Moet je voor je werk dagelijks richting het stadscentrum, maar stroppen de invalswegen steeds toe waardoor je elke dag opnieuw gefrustreerd op het werk arriveert? Dan kan je op zoek gaan naar een parking buiten het centrum waar je je auto veilig kan achterlaten. Haal je plooifiets uit de wagen of spring op trein, tram, bus voor een vlottere route.

Deze manier van reizen bespaart je niet enkel tijd, maar levert je gegarandeerd ook een beter humeur op. Mooi meegenomen, niet?

Niet enkel trouw aan de fiets

In ons Belgenland zijn we – voorlopig - niet het hele jaar door gezegend met een droog en warm klimaat. Dat houdt veel mensen tegen om zich met de fiets richting het werk te verplaatsen.

Wie veel onderweg is, kan verplaatsingen perfect combineren volgens de omstandigheden van het moment. Blijft het vandaag droog? Spring dan op dat stalen ros voor je dagelijkse work-out. Zo hoef je ’s avonds niet meer naar de fitness te gaan.

Heb je een drukke dag met veel vergaderingen of klantenbezoeken? Kijk dan vooraf hoe je bepaalde delen van je route anders kan overbruggen dan met de auto.

combimobiliteit fietser naast tram

Hoe starten met combimobiliteit

In België werken we gemiddeld op negentien kilometer van waar we wonen. Die afstand doet ons niet meteen naar alternatieven voor de wagen zoeken, al zorgen de huidige brandstofprijzen daar misschien wel voor.

Door het grote aantal bedrijfswagens blijft de auto een graag gezien vervoersmiddel. Hoewel het aantal stagneert en de fiets sterk aan populariteit wint. Bij o2o-fietsleasing kan je elk type fiets leasen. Eentje helemaal op maat van jouw levensstijl! Een plooifiets die overal mee kan of speed pedelec om razendsnel op je bestemming te geraken.

Als je met combimobiliteit wil starten, breng je best je dagelijkse route(s) in kaart. Zo kan je analyseren hoe je je mobiliteit anders – en duurzamer – kan aanpakken.

De apps van De Lijn of NMBS kunnen daarbij helpen. Op de website van Fietssnelwegen vind je een overzicht van verschillende fietsostrades en ook Google Maps wijst je de weg: je krijgt er de optie om fietsvriendelijke routes te selecteren.

Waar kan je makkelijk aan combimobiliteit doen?

Da’s simpel: overal. Want steden en gemeenten spelen steeds sterker in op de mogelijkheden van combimobiliteit.

Zo opende recent in Antwerpen nog een parking op Linkeroever waar je je wagen een hele dag kan parkeren voor een symbolische euro. In combinatie met de parking werd ook een nieuwe tramhalte gebouwd. Je kan hier dus makkelijk parkeren en overstappen op de tram óf je plooifiets uit de koffer halen.

Wil je combimobiliteit combineren met de wagen? Dan kan je op de website van het Agentschap Wegen & Verkeer een handig overzicht vinden van alle Park & Rides.

Milieuvriendelijk mobiliteitsbudget

Het mobiliteitsbudget juicht milieuvriendelijke alternatieven voor de wagen toe. Heb je recht op een bedrijfswagen? Dan kan het budget van de wagen gebruikt worden voor fietsleasing, al dan niet in combinatie met een goedkopere bedrijfswagen. Bovenop het mobiliteitsbudget krijg je mogelijk ook een fietsvergoeding voor elke dag dat je met de fiets komt.

Wie de auto inruilt voor trein, tram of bus en combineert met de fiets, mag de plooifiets gratis mee. Voor elke andere fiets betaal je op de trein €4 surplus. Gewone fietsen mogen bij De Lijn niet mee. Bij MIVB mag je je fiets op de verlaagde metrostellen meenemen en dat buiten de spitsuren. De extra kosten die je maakt, kan je eventueel onderbrengen in het mobiliteitsbudget.

Vooruit met de fiets

Koning Auto blijft populair, maar de fiets en ook fietsleasing zijn aan een forse opmars bezig. Op dit moment fietst 27 procent van de werknemers bijna dagelijks gezwind richting het werk.

Benieuwd naar wat o2o voor jouw bedrijf én het goede humeur van je collega’s kan betekenen? Contacteer ons vandaag nog en dan bekijken we samen hoe we fietsleasing in jouw organisatie vlot op gang trappen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van interessante nieuwtjes, tips & tricks, leuke acties en zoveel meer? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze vier keer per jaar in je mailbox!

Fietsleasing aanbieden aan je werknemers?

Comobiliteit wordt nog makkelijker met een leasefiets. Ontdek hoe we fietsleasing in jouw organisatie kunnen installeren.

Neem contact op