Innovatieve droogruimte in UZ Gent verwent fietsers in de regen

January 7, 2022
- Geschreven door:
Axelle

Het Universitair Ziekenhuis in Gent (UZ Gent) installeerde een droogruimte om natte fiets- en motorkledij op een duurzame en efficiënte manier te drogen. Het aantrekken van kille, klamme regenjassen en -broeken na een lange werkdag is zo voorgoed verleden tijd. Deze droogruimte is een primeur voor ons land en een mooi initiatief om de fietsende werknemers extra in de watten te leggen tijdens het gure winterweer!

UZ Gent is fan van een actieve fietscultuur, want fietsende werknemers hebben fysiek en mentaal een streepje voor. Regelmatig bewegen is dan ook een groot voordeel voor de zorgverleners die dag in dag uit het beste van zichzelf geven. Daarbovenop vermindert de verkeersdrukte en het parkeerprobleem in en rond het ziekenhuis enorm wanneer er meer mensen naar het werk trappen.

Iedereen op de fiets

“Er zijn verschillende manieren om meer personeel op de fiets te krijgen”, verduidelijkt Stijn Van Daele, Dienstverantwoordelijke Mobiliteit en Security bij UZ Gent. “Eerst en vooral investeren we bij UZ Gent in een veilig onderkomen voor de fiets. Zeker nu meer mensen met duurdere exemplaren zoals speed pedelecs en elektrische fietsen naar het werk komen, is een plek waar je je fiets veilig kan achterlaten essentieel. We hebben verschillende overdekte fietsenstallingen met badge- en camerabewaking verspreid over de campus. Meer elektrische tweewielers, betekent meer batterijen en meer nood aan oplaadmogelijkheden. We plannen in de toekomst dan ook fietsenstallingen uit te rusten met oplaadlockers.”

Naast de fiets verdient ook het comfort van de fietser de nodige aandacht: zo hebben ze bij UZ Gent een fietsenstalling met fietspomp en stopcontact, en organiseerden ze in het verleden een winteractie met warme koffie en chocomelk. En nu is er de droogruimte. “Met dit initiatief willen we vooral de mensen die blijven fietsen in weer en wind in de bloemetjes zetten en de drempel verlagen om bij regen toch de fiets te nemen”, benadrukt Stijn.

fieters fietsen op fietsersbrug met leasefiets

Vaarwel natte fietskledij

Soms komt een goed idee op het juiste moment en dat kan Stijn alleen maar beamen: “Tijdens een vergadering van de Werkgroep Mobiliteit, bedachten we het plan om iets te doen voor onze fietsende medewerkers in de regen. Het concept van een droogruimte was geboren en de inspiratie haalden we uit kampeerders die natte kledij na een trektocht drogen in een aparte ruimte. Praktisch en efficiënt!”

Het hele plan kon rekenen op steun van de directie en vakorganisaties. Het finale duwtje in de rug kwam er dankzij de financiële steun van het Fonds Bashir Abdi, dat welzijnsinitiatieven voor zorgverleners ondersteunt. Met een mooi verhaal als resultaat: UZ Gent die zijn fietsende personeel beloont en extra comfort aanbiedt. Want fietsen in de regen gaat zoveel beter als je nadien droge kledij kan aantrekken.

Zweedse toptechnologie

Zo’n hypermoderne droogruimte is een prachtig concept! Maar hoe begin je eraan? “Dankzij een aantal Scandinavische praktijkvoorbeelden kwamen we uit bij het bedrijf Munters Belgium met hoofdzetel in Zweden, gespecialiseerd in het drogen van kledij op een duurzame en efficiënte manier” legt Stefanie Demedts, Projectmanager Ruimtebeheer en Projectdefinitie van UZ Gent uit.

Het systeem van Munters onttrekt vocht aan de lucht en blaast droge lucht terug de ruimte in. In combinatie met de geplaatste plafondventilators is de klus in een paar uur geklaard. “Perfect voor ons doel! We hebben heel wat zorgverleners die in een korte shift werken en ook zij willen droge kledij”, verduidelijkt Stefanie. “Van fietskledij, een motorpak tot een jeansbroek, we streven ernaar om alles mooi droog te hebben in ongeveer vier uur. Deze droogruimte bootst een droge en winderige dag na, het ideale klimaat om kledij snel te drogen, en is meer energie-efficiënt dan een droogkast.”

De hele installatie is zeer energie- en onderhoudsvriendelijk. Er zijn bewegingssensoren zodat de ventilatie tijdelijk stopt wanneer iemand de ruimte binnenkomt. Daarbovenop monitort het toestel continu de relatieve vochtigheid in de ruimte. Is deze laag genoeg, dan gaat het systeem in stand-by modus. En het onderhoud? Dat is beperkt tot het jaarlijks vervangen van de luchtfilters.

“Ook aan de veiligheid hebben we gedacht: samen met ADS Technology uit Merelbeke ontwierpen we de inrichting van de ruimte met het oog op duurzaamheid en comfort voor de gebruiker. We hangen de kledij op hangers netjes naast elkaar en voorzien een kabel om doorheen de kledij te halen; met een slot errond maken de medewerkers alles mooi vast. Verder zijn er individuele lockers geplaatst om bijvoorbeeld een fietshelm of natte schoenen veilig in op te bergen. De ruimte is eveneens voorzien van een camera- en badgesysteem. Zo kunnen de zorgverleners met een gerust hart alles achterlaten en een paar uur later droge kledij aantrekken”, aldus Stefanie.

kapostokken in droogruimte van uz gent

Een blik vooruit

Wat brengt de toekomst? Stijn licht toe: “In het UZ Gent komt vandaag al een groep van 15% met de fiets, dit zijn medewerkers die de fiets gebruiken als hoofdvervoermiddel en minstens 3 op 5 dagen met de fiets komen. We willen dit aantal verhogen en de komende jaren het aantal auto’s zelfs van 65% naar 47% terugdringen. Een ambitieus plan! De recent opgestarte fietsleasing met o2o zal ons hierbij helpen, want medewerkers spreiden de kosten voor een duurder exemplaar dankzij hun fietsleasebudget. Zo zullen ook mensen die wat verder wonen vlot het woon-werktraject afleggen op hun snelle elektrische fiets of speed pedelec.”

De reacties van het personeel zijn alvast positief en veel medewerkers vinden de weg naar de droogruimte bij regen. Maar hoe zit het met de capaciteit? “Momenteel is er plaats voor ongeveer 250 gebruikers in de ruimte”, vertelt Stefanie. “Als we ook rekening houden met de verschillende shiften, komt dit gemiddeld op 500 mensen per dag. Heel wat droge kleren dus! In de toekomst plannen we nog een tweede droogruimte in het ziekenhuis ter hoogte van de poliklinieken om alle zorgverleners te bedienen.”

Zo heb je als medewerker in het Gents ziekenhuis straks geen enkel excuus meer om niet met de fiets te komen bij slecht weer!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van interessante nieuwtjes, tips & tricks, leuke acties en zoveel meer? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze vier keer per jaar in je mailbox!

Geïnspireerd door het verhaal van UZ Gent?

Klinkt een droogruimte je als een goed plan om een extra beloning te voorzien voor je fietsende collega's die in de regen trappen? Neem dan contact op met ons Customer Success team.

Neem contact op