Elektrische fiets leasen: hier moet je op letten

November 13, 2024
- Geschreven door:
Axelle

Je wil een elektrische fiets leasen? Top! Maar welke elektrische fiets lease je dan? Wat kost een elektrische fiets leasen? En waarom zou je zo’n elektrische fiets leasen en niet kopen? Allemaal vragen die onze experts klaar en duidelijk voor jou beantwoorden. 

Voordelen van een elektrische fiets leasen 

Er zijn heel wat voordelen van een elektrische fiets leasen, maar het grootste voordeel is toch wel het fiscale aspect. Via onze calculator kan je snel je leaseprijs berekenen. Zo zie je meteen het voordeel dat je bekomt via fietslease. 

En hé, fietsen naar je werk biedt heel wat pluspunten. Ja, ook wie met de e-bike naar het werk trapt, haalt daar heel wat gezondheidsvoordelen uit. En niet alleen op gezondheidsvlak doe je je voordeel, maar ook financieel. Want met de fietsvergoeding fiets je al gauw een mooi nettobedrag bijeen. 

Dat het leasen van een elektrische fiets je leven kan veranderen, weet ook Helena. Ontdek hier hoe ze haar wagen inruilde voor een fiets. 

Een elektrische fiets leasen, maar welke?

Er is zoveel keuze qua elektrische fietsen om te leasen: Riese & Müller, Stromer, Trek, Moustache, Gazelle, Cowboy… Als je niet veel van fietsen weet, is het overweldigend om een elektrische fiets te leasen uit dat brede aanbod. Maar geen zorgen, wij hebben concrete tips om jou de weg te wijzen in dat doolhof van keuzes.

Vrouw met elektrische Stromerfiets in park, aan het lachen omdat ze een elektrische fiets kan leasen

E-fiets leasen? 5 zaken waar je op moet letten

Ga je een elektrische fiets leasen via je werkgever? Denk dan al eens na wat je belangrijk vindt bij zo’n elektrische fiets. Zo ben je goed voorbereid wanneer je bij jouw fietshandelaar aanklopt en vind je sneller de fiets die echt bij je past. En de gouden tip om de e-bike te vinden die bij je past: testen, testen, testen!

1. Ketting of riem?

Een fietsketting is goedkoper en makkelijker te repareren, maar zo’n ketting moet je wel goed onderhouden als je wil dat je elektrische fiets goed blijft bollen. En een riem? Die is heel onderhoudsvriendelijk, maar je betaalt er vaak wel een meerprijs voor. Vind je het niet erg om een ketting te onderhouden? Dan is zo’n klassieke ketting zeker een goede keuze. Wil je liefst niet te veel onderhoud aan je elektrische fiets? Dan is het slim om een riem te kiezen. 

2. Automatisch of handmatig schakelen?

Bij handmatig schakelen heb je echt volledige controle over je fiets en pas je de versnellingen aan aan je rijstijl. Wie kiest voor automatisch schakelen hoeft dan weer niet bezig te zijn met versnellingen verleggen, met een zorgeloze ervaring als resultaat. Wij raden je aan om de twee systemen te testen als je een e-bike wil leasen, zodat je zelf ontdekt wat voor jou het beste aanvoelt

3. Fietstype: stadsfiets, racefiets, gravelbike, mountainbike, speed pedelec…

Welk fietstype je kiest, hangt volledig af van waarvoor je je fiets wil gebruiken. Stadsfietsen zijn ideaal voor dagelijks woon-werkverkeer, met mountainbikes ga je makkelijker off-road en met speed pedelecs geraak je in no-time op je bestemming. 

Benieuwd naar welke fietstypes er bestaan? Ontdek alle fietstypes hier.

4. Vering voor extra comfort of geen vering

Vering hebben, of net geen vering hebben, verandert volledig je fietservaring. Terwijl sommigen het aangenamer vinden om zonder vering te fietsen, genieten anderen dan weer van het comfort dat vering biedt. Ook hier geldt: testen, testen, testen. Alleen zo voel je aan wat voor jou de juiste keuze is.

5. Design en kleur

Appelblauwzeegroen, turquoise of toch maar gewoon zwart? Futuristisch of klassiek? De kleur en het design van je fiets hebben geen invloed op de prestaties van je elektrische fiets, maar wel op je fietservaring. Want eerlijk, je voelt je gewoon helemaal in je nopjes als je rondrijdt op een e-bike die écht je ding is. 

Heel wat dingen waarover je kan nadenken dus, voor je overgaat tot elektrische fietslease. 

Man rijdt met elektrische bakfiets met hond in langs bos

Doe inspiratie op voor de leasing van je elektrische fiets

Om jou te helpen, gingen we na welke e-bikes het vaakst geleased worden bij o2o. Want als zoveel mensen een bepaalde e-bike leasen, dan moet die wel goed zijn, toch? Hieronder vind je een paar blogs die je zeker zullen inspireren als je een e-fiets wil leasen:

E-bike leasen: batterijcapaciteit voor je elektrische leasefiets

Ga je een elektrische fiets leasen via je werkgever in België? Dan check je best ook welke batterij geschikt is voor de afstand die je wil afleggen. Hoe groter de batterijcapaciteit, hoe verder je rijdt met één enkele lading. Maar hoe groter de batterij, hoe duurder en zwaarder ook je fiets wordt. 

Over het algemeen gelden onderstaande richtlijnen, maar weet dat er heel wat andere factoren invloed hebben op hoelang je batterij meegaat: zoals je gewicht, het terrein en de ondergrond, de weersomstandigheden, je persoonlijke rijstijl en de ondersteuningsstand waarop je rijdt (eco, sport, turbo…).

  • 250Wh batterij: op de laagste ondersteuningsinstelling bereik tussen de 25-50 km.
  • 400Wh batterij: gemiddeld bereik tussen de 40-80 km afstand.
  • 500Wh batterij: bereik van ongeveer 50-100 km.
  • 625Wh batterij: tot 125 km afleggen op één enkele lading op de laagste ondersteuningsstand.
  • 700Wh en hoger: afstanden van meer dan 140 km afleggen bij lagere ondersteuningsniveaus.

Bosch heeft een calculator waarmee je checkt wat de actieradius is voor je rit. Benieuwd naar hoe je de batterij van je e-bike goed onderhoudt? Lees: ‘Hoe haal ik het meeste uit de batterij van mijn e-bike?’. 

Wat kost een elektrische fiets leasen?

Wat een elektrische fiets leasen kost, hangt natuurlijk af van welke fiets je kiest. De prijs van een e-bike leasen is uiteraard afhankelijk van de prijsklasse. Je kan een e-bike leasen uit een lagere prijsklasse of uit een hogere prijsklasse. Door te kiezen voor een elektrische fiets leasing, geniet je van een fiscaal voordeel tot 40%

De catalogusprijs van elektrische fietsen in het goedkopere segment ligt tussen de 2000-3000 euro. Een goedkope elektrische fiets leasen voor dames of heren kost je maandelijks netto tussen de 30 en 40 euro. In het duurdere segment vind je e-bikes met een catalogusprijs tussen de 4000 en de 6000 euro. De nettoprijs om een e-bike te leasen ligt dan tussen de 50 en de 70 euro. 

Je kan ook een speed pedelec leasen. De aankoopprijzen van zo’n snelle elektrische fiets, liggen vaak iets hoger, tussen de 5000-10.000 euro. Je nettoleaseprijs ligt dan tussen de 60 en 110 euro. 

Weet je al welke elektrische fiets je wil leasen? Via onze calculator bereken je eenvoudig je leaseprijs voor het leasen van een elektrische fiets. 

Man rijdt in stedelijke omgeving op elektrische leasefiets

Elektrische fiets leasen of kopen?

Twijfel je nog of je een elektrische fiets wil leasen of kopen? Het antwoord is simpel: als je kan leasen via je werkgever, kies dan zeker voor leasing. Je geniet dan namelijk van een fiscaal voordeel van wel 40% ten opzichte van een privéaankoop. 

Bovendien krijg je via leasing van een elektrische fiets ook een leasepakket op maat, inclusief dekking tegen schade en diefstal en een onderhoudsbudget voor je e-bike. Fietsleasing biedt dus heel wat voordelen, waar jij als werknemer volop van kan genieten.

Lees zeker onze blog: ‘Waarom een elektrische leasefiets vaak goedkoper is dan er zelf één kopen’.

Hoe kan ik een elektrische fiets leasen? 

Dat hangt af van de leasemaatschappij waarbij je de fiets leaset. Hoe het er bij o2o Bicycle Leasing aan toegaat, dat lees je op onze pagina ‘Een fiets leasen via je werkgever’.

Inscrivez-vous à notre newsletter

Pour découvrir des anecdotes passionnantes, des trucs et astuces, des actions sympas et de bien plus encore, inscrivez-vous à notre newsletter que vous recevrez directement dans votre boîte mail, à raison de quatre fois par an !

Leaseprijs berekenen?

Ontdek in een paar seconden hoeveel voordeel je doet voor de fiets die jij wil leasen.

Leaseprijs berekenen