5 tips voor een goede fietsinfrastructuur in jouw organisatie
Wil je je werknemers stimuleren om met de fiets naar het werk te gaan? Of ben je op zoek naar manieren om het kantoor fietsvriendelijker in te richten? Da’s soms niet altijd zo simpel. Want wat hebben die fietsers nu allemaal nodig op je bedrijf? Met de tips in dit artikel verlaag je de drempel om van en naar het werk te fietsen enorm.
Fietsinfrastructuur, da's fiscaal aftrekbaar
Je werknemers voorzien van fietsinfrastructuur loont. Niet alleen stimuleert het hen om met de fiets naar het werk te komen, het is ook fiscaal aftrekbaar. Je kan hen dus gelukkig maken zonder veel uit te geven. Hoe dat precies in elkaar zit? Dat lees je in onze blog over duurzaam ondernemen.
1. Voorzie een veilige fietsenstalling
Werknemers die met de fiets naar het werk komen, hebben natuurlijk een plek nodig waar ze hun fiets veilig kunnen achterlaten. Een fietsenstalling is dus geen overbodige luxe. En als je dan toch een fietsenstalling installeert, kan je maar beter rekening houden met een aantal belangrijke criteria:
- Zorg dat werknemers hun fiets veilig kunnen achterlaten.
- Voorzie ruimte voor elk fietstype (ook voor cargofietsen).
Maar wat is veilig? Een afsluitbare fietsenstalling of een stalling die je werknemers de mogelijkheid biedt om hun fiets te verankeren zijn vaak de beste keuze. Idealiter is de fietsenstalling ook overdekt, zodat de fietsen beschermd zijn tegen alle weersomstandigheden. De batterijen van elektrische fietsen zijn namelijk niet zo tuk op extreme koude of warmte.
Wat als er geen plaats is voor een fietsenstalling?
Dan kan je creatievere oplossingen overwegen: fietsen in de hal, fietsliften of fietshaken bieden mooie oplossingen bij ruimtegebrek. Of je werknemers kunnen hun fiets ook gewoon achter hun bureau zetten.
2. Denk ook aan oplaadmogelijkheden
Wat is lastiger dan met een niet-elektrische fiets naar huis trappen? Met een elektrische fiets naar huis rijden waarvan de batterij plat is. 🙂 Zo’n fiets is vaak robuust, waardoor je bovenop je eigen gewicht ook een zware fiets meesleept. Je werknemers de mogelijkheid geven om hun batterij op te laden, bespaart hen dus heel wat energie in het naar huis rijden. En zo heb je de volgende dag geen uitgeputte collega op kantoor.
Je hebt verschillende mogelijkheden:
- Stopcontacten bij de fietsenstalling voorzien.
- Werknemers laten weten dat ze hun batterij op kantoor mogen opladen.
- Lockersysteem installeren met oplaadmogelijkheden.
- Of combineer oplaadmogelijkheden voor auto’s & fietsen via bijvoorbeeld JEV.
3. Douche- en kleedruimtes
Na een fietstochtje kunnen je werknemers al eens goed gezweet hebben. Of erger: je werknemer is het slachtoffer geworden van een flinke regenbui. Voor wie geen zweetgeur wil op kantoor of een plas regenwater aan de bureaus wil vermijden, zijn douche- en kleedruimtes de ideale oplossing. Zo bied je je werknemers de mogelijkheid om zich op te frissen of om te kleden na hun fietstocht.
Wil je het fietsers écht comfortabel maken? Voorzie dan een droogruimte waarin je werknemers hun natte fietskledij kunnen drogen. Onze klant UZ Gent heeft zo’n droogruimte geïnstalleerd. Je leest er alles over in de blog: ‘Innovatieve droogruimte in UZ Gent.’.
4. Servicestations
Hebben je werknemers een lekke band of willen ze iets bijstellen aan hun fiets? Met een servicestation lossen ze het snel op, als ze geen twee linkerhanden hebben tenminste. En als ze niet handig zijn, roepen ze gewoon de hulp in van een handige collega.
Zo’n servicestation is vaak voorzien van een schroevendraaier, universele sleutel, steeksleutel en bandenpomp met drukmeter.
5. Maak fietsen toegankelijker
Een kwalitatieve fiets is de basis. Niemand heeft zin om zich helemaal in het zweet te trappen op een versleten stadsfiets die niet goed bolt. Maar kwalitatieve fietsen zijn vaak duur, waardoor je werknemers minder snel geneigd zijn om er één aan te schaffen.
Gelukkig zijn er manieren om fietsen betaalbaarder te maken, zoals (je raadt het nooit) fietsleasing. Zo’n leasefiets is voor je werknemers tot 40% voordeliger dan een privéaankoop én is voorzien van een dekking tegen schade en diefstal.