Fietsvergoeding 2024: alles wat je moet weten
Leg je je woon-werkverkeer geheel of gedeeltelijk met je tweewieler af? Dan heb je recht op een fietsvergoeding! Maar hoe wordt de fietsvergoeding berekend? Is de fietsvergoeding belastbaar? En een fietsvergoeding, wat betekent dat precies? Ontdek hier alles over de fietsvergoeding 2024.
De fietsvergoeding: wat is het?
De fietsvergoeding is een kilometervergoeding die een werkgever betaalt aan werknemers die (een deel van) hun woon-werkverkeer met de fiets afleggen. Via de kilometervergoeding wil de overheid het gebruik van de fiets voor woon-werkverkeer stimuleren.
Zo’n fietsvergoeding werkt écht motiverend en maakt een verschil: ontdek het in ‘De fietsmotivatie van Wesley’.
Welk bedrag als fietsvergoeding 2024?
De fietsvergoeding is momenteel (januari 2024) vastgelegd op 0,35 euro per kilometer en is wettelijk vrijgesteld van belastingen en sociale bijdragen. Hoeveel de maximale vrijgestelde fietsvergoeding bedraagt, kan jaarlijks wijzigen op basis van de algemene indexcijfers. Of je werkgever de (jaarlijkse) indexering toepast, beslist die zelf.
De fietsvergoeding is wettelijk vrijgesteld van belastingen en sociale bijdragen, maar daarvoor gelden twee belangrijke voorwaarden:
- Het plafond voor de belastingvrije kilometervergoeding ligt op 3.500 euro per jaar.
- De vrijstelling van de belastingen voor de kilometervergoeding geldt enkel voor werknemers wiens beroepskosten forfaitair berekend worden. Kies je voor de aftrek van je wettelijke beroepskosten bij je belastingaangifte, dan heb je geen recht op de vrijstelling.
Via de fietsvergoeding zien heel wat werknemers elke maand een mooi nettobedrag verschijnen op hun loonbrief. Mooi meegenomen! Zeker voor wie een leasefiets heeft. Want als je voldoende fietskilometers aflegt per maand, kan je zelfs de kost van een (lease)fiets deels of volledig terugverdienen.
Nog vragen? Scroll zeker verder voor de veelgestelde vragen over de fietsvergoeding.
Is een fietsvergoeding verplicht anno 2024?
Als werknemer wil je natuurlijk weten of je recht hebt op een fietsvergoeding. Sinds mei 2023 is elke werkgever in de privésector en de non-profitsector verplicht om een fietsvergoeding uit te keren aan werknemers die regelmatig met de fiets naar het werk komen.
En dat zowel voor een eigen fiets, een leasefiets als een bedrijfsfiets. Het maakt trouwens helemaal niet uit of je met een ronkende racefiets, handige bakfiets of een snelle speed pedelec rijdt. De fietsvergoeding is er voor elk type fiets.
Hoeveel het basisbedrag per afgelegde kilometer is, hangt af van de cao waaronder je valt. Meer gedetailleerde info over de verplichting van de fietsvergoeding vind je hier.
Verdien je leasefiets terug met je fietsvergoeding
Wist je dat je de leaseprijs van je fiets kan terugverdienen met je fietsvergoeding? Stel: je leaset een fiets voor 84 euro netto per maand. Met die fiets leg je een jaar lang dagelijks 20 kilometer af van en naar je werk. Voor die 20 kilometer krijg je een maximale fietsvergoeding van 0.35 cent per kilometer.
210 (dagen) x 20 (km per dag) x 0.35 (cent) = 1.470 euro per jaar of 122.5 euro per maand
In dit geval overstijgt je fietsvergoeding zelfs de leaseprijs van je fiets!
De leaseprijs simuleren van de fiets die je wil? Via onze calculator doe je het in enkele seconden.
Interesse in fietsleasing via je werkgever?
Helemaal warm om een fiets te leasen en te genieten van de vele voordelen van fietsleasing? Zeker nu je weet dat je die volledig of gedeeltelijk kan terugverdienen met je kilometervergoeding?
Ontdek alles over een fiets leasen via je werkgever!
Veelgestelde vragen over de fietsvergoeding
Kan je een fietsvergoeding krijgen als je een bedrijfswagen hebt? Wat met dienstverplaatsingen? En wat als mijn werkgever een fietsvergoeding voorziet die hoger ligt dan de vrijgestelde 0.35 euro? Op deze veelgestelde vragen geven we je hieronder een antwoord.
Kan je een fietsvergoeding krijgen als je een bedrijfswagen hebt?
Op deze vraag kunnen we je geen eenduidig antwoord geven. Vaak is het wel mogelijk om een fietsvergoeding te krijgen als je een bedrijfswagen hebt, maar alles hangt af van wat er daarover in de cao van je onderneming of sector staat.
Zo kan een fietsvergoeding bijvoorbeeld geweigerd worden voor iemand die een bedrijfswagen heeft en werkt binnen PC111, omdat de cao het toestaat dat werkgevers aan werknemers met een bedrijfswagen geen fietsvergoeding geven.
Als het volgens je cao mogelijk is, kan je met je werkgever afstemmen welke dagen of maanden je met de fiets naar het werk komt en je voor die kilometers een kilometervergoeding krijgt. Het is dan belangrijk dat er enige regelmaat zit in je verplaatsingen met de fiets, zodat je samen met je werkgever duidelijke afspraken kan maken.
Kan je een fietsvergoeding krijgen als je meerdere keren heen- en terugfietst per dag?
In sommige gevallen is het inderdaad zo dat de werkgever meerdere heen- en terugritten per dag vergoedt. Stel bijvoorbeeld dat je elke dag thuis gaat lunchen, dan kan je werkgever je een fietsvergoeding geven voor die extra ritten.
Kan de fietsvergoeding ook ingezet worden voor dienstverplaatsingen?
Als werkgever kan je de fietsvergoeding ook voor dienstverplaatsingen gebruiken, zelfs al gebeuren deze met een bedrijfsfiets. In dit geval is de fietsvergoeding 100% aftrekbaar, maar brengt het wel sociale lasten met zich mee.
Wat als mijn werkgever als fietsvergoeding een bedrag geeft dat hoger ligt dan 0.35 euro?
Werkgevers kunnen altijd een hoger bedrag geven dan het wettelijk vrijgestelde bedrag, maar dan is het restbedrag belastbaar als beroepsinkomen. Bijvoorbeeld: als je werkgever 0,40 euro per kilometer voorziet, is de eerste 0,35 euro vrijgesteld van belastingen. De overige 0,05 euro is wel belastbaar (is gelijkgesteld aan salaris).