Hoeveel kost een leasefiets mij als werknemer?

May 21, 2024
- Geschreven door:
Axelle

Heb jij ook toegang tot fietsleasing via je werkgever? Of ben je gewoon benieuwd naar hoeveel een leasefiets je als werknemer zou kosten? Dan ben je hier aan het juiste adres! Want we leggen jou uit wat een leasefiets kost en hoe de leaseprijs wordt berekend

Er zijn vandaag heel wat werkgevers die het loonpakket van hun werknemers optimaliseren met fietsleasing. En dat is niet voor niets: het is namelijk een heel interessant extralegaal voordeel dankzij de fiscale maatregelen van de overheid. Maar wat betekent dat nu precies voor de prijs van jouw leasefiets? We leggen het je hieronder uit, mét concrete voorbeelden!

Hoe werkt fietsleasing?

Het concept van fietsleasing is simpel: je huurt voor een periode van meestal drie of vier jaar een fiets via je werkgever. Aan het einde van het contract kan je je fiets overnemen aan een restwaarde van meestal 16% van de oorspronkelijke waarde of teruggeven aan o2o Bicycle Leasing.

Wat zit er in de leaseprijs inbegrepen?

Hoe wordt de leaseprijs van je fiets berekend? Er zijn verschillende aspecten inbegrepen in de leaseprijs, daarom spreken we ook wel eens van een ‘all-in prijs’. Hieronder een korte opsomming van alle componenten die inbegrepen zijn in een leaseprijs:

  • Huur van een fiets voor drie jaar (of langer)
  • Onderhoudsbudget (inbegrepen)
  • Verplichte dekkingen (diefstal, schade)
  • Optionele dekkingen en services (zoals pechverhelping, extra garantieverzekering en burgerlijke aansprakelijkheid voor speed pedelecs)
  • Fietsaccessoires

Dit alles betaal je op een maandelijkse basis als deel van je brutoloon, via je eindejaarstoelage, verlofdagen, mobiliteitsbudget, bonus of fietsvergoeding. Hoe je exact betaalt voor je leasefiets, hangt af van je werkgever en je statuut.

Dankzij de brutoloonruilformule gaat er maandelijks een klein bedrag van mijn loon af voor mijn leasefiets. Ik hoef me nergens zorgen over te maken, want onderhoud en dekkingen zijn inbegrepen. Zo makkelijk! - Helena, SEA Invest

Maar goed, daarmee heb je nog steeds geen antwoord op de vraag: ‘Wat kost een leasefiets?’ Hieronder geven we daar meer uitleg over!

Wat kost een leasefiets?

De kosten van een leasefiets hangen dus af van de prijs van je fiets, de keuze van dekkingen, het onderhoudsbudget en de eventuele accessoires. Onmogelijk dus om jou nu exact te vertellen wat jouw leasefiets je zal kosten. Gelukkig is er iemand die dat wel kan: onze calculator. Je kan hier de geschatte maandelijkse nettobijdrage berekenen. Is je werkgever klant bij o2o Bicycle Leasing? Dan kan je de exacte leaseprijs van jouw fiets te weten komen, berekend op basis van de exacte parameters die bij jou van toepassing zijn. Die berekening maak je via je myo2o biker account.

Hoeveel kost een leasefiets berekening via de o2o tool

Leasefiets tot 40% goedkoper dankzij fiscaal voordeel

Prijsberekening van een leasefiets tov een privéaankoop

Fietsleasing is tot wel 40% goedkoper dan een privéaankoop, maar waarom is dat? Dat komt door het fiscaal voordeel dat je geniet dankzij leasing. Benieuwd naar waarom fietsleasing fiscaal voordelig is? Meer daarover lees je in onze blog: 'Waarom is fietsleasing zo fiscaal voordelig'. 

“Door het fietsleaseaanbod ben ik alles anders gaan bekijken. Het financiële voordeel van 40% en de mooie netto fietsvergoeding die ik maandelijks op mijn loonbrief zie verschijnen, zijn de beste motivatie om te kiezen voor de fiets. En reken maar eens hoeveel tankkosten ik uitspaar…” - Wesley - stad Ieper

Geen Voordeel Alle Aard (VAA)

Bestuurders van een bedrijfswagen betalen jaarlijks ongeveer 1000 euro netto aan voordeel alle aard voor hun wagen. Dat is omdat het privégebruik van je bedrijfswagen gezien wordt als een voordeel bovenop je loon en daardoor beschouwd wordt als belastbaar inkomen.

Het goede nieuws: wie kiest voor de fiets betaalt helemaal niets aan VAA! De enige voorwaarde die de overheid stelt, is dat je op regelmatige basis met de fiets naar je werk gaat. Hoe vaak dat dan is, hangt af van je werkgever. Meestal komt het neer op één keer per week.

Het financiële voordeel van brutoloonruil

Naast het feit dat je geen VAA betaalt voor je leasefiets, heb je ook nog eens een financieel voordeel via de brutoloonruil. Je maandelijkse bijdrage voor je leasefiets trekt je werkgever namelijk af van je brutoloon. Zo is je brutoloon lager, waardoor je minder belast wordt. 

Bovendien hoeft je werkgever minder patronale bijdrage te betalen als je brutoloon lager is. Het aandeel aan patronale bijdrage dat jouw werkgever daarmee uitspaart, wordt geïnvesteerd in je leasebedrag. Het deeltje van het leasebedrag dat nog overschiet na de aftrek van de patronale bijdrage, is dat wat van je brutoloon afgaat. Je doet dus wel een bijdrage voor het leasepakket, maar eigenlijk betaal je daar netto zelf maar een fractie van.

Voor een afstand van 60 km per dag is de fietsvergoeding heel mooi meegenomen. Tel daarbij de tankkosten die ik uitspaar, en je snapt waarom fietsleasing voor mij echt een win-winverhaal is. - Dirk, Volvo Cars

Fietsleasing: een nuloperatie?

Je leasefiets is dus 40% goedkoper dan een privéaankoop. Maar wat als we je vertellen dat het voor sommigen zelfs een nuloperatie wordt? Want met de netto fietsvergoeding die elke maand op je loonbrief verschijnt, kan je vaak het maandelijkse leasebedrag verminderen en soms zelfs overstijgen. Om nog niet te spreken van de benzinekosten die je uitspaart door met de fiets naar het werk te gaan!

Benieuwd naar de fietsvergoeding? Lees alles wat je moet weten over de fietsvergoeding!

Omdat alle fietstypes meer toegankelijk worden dankzij fietsleasing, zijn speed pedelecs, bakfietsen, longtails… nu ook veel betaalbaarder: allemaal perfecte alternatieven om je wagen mee te vervangen. Dus wie weet hoeft die tweede wagen dan niet meer, en bespaar je zo nog meer kosten?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van interessante nieuwtjes, tips & tricks, leuke acties en zoveel meer? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze vier keer per jaar in je mailbox!

Hoeveel kost de fiets die jij wil?

Bereken het ruwe bedrag van je leasefiets met onze calculator. Is je werkgever klant bij o2o Bicycle Leasing? Dan kan je via onze myo2o Biker tool een berekening krijgen die meer afgestemd is op jouw situatie en de specifieke parameters van je werkgever. Daarvoor moet je wel eerst een account aanmaken.

Maak een account aan