Fietsleasing in het onderwijs: hoe werkt dat?
Vanaf 2025 kunnen ook Vlaamse onderwijsinstellingen het fiscaal voordelige fietsleasing aanbieden. Wie werkt in het Vlaams onderwijs kan vanaf dan een fiets leasen! En da’s top nieuws! Maar hoe gaat dat precies in zijn werk? Onze experten in de publieke sector trokken erop uit om voor jou uit te zoeken hoe fietslease in het onderwijs juist werkt. Lees zeker verder en mis onze interessante inzichten niet! Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Onze expert Sanne helpt je graag verder!
Als school, schoolbestuur of onderwijskoepel fietsleasing aanbieden aan leerkrachten en ander onderwijspersoneel, waarom zou je dat doen? En als je het doet, waar moet je rekening mee houden? Welke modaliteiten kan je vastleggen in het contract met de leasepartner? Is er veel administratie? En wat met het fietsbeleid? We lichten het hieronder allemaal toe!
Welke onderwijsinstellingen kunnen fietslease aanbieden?
Waarom fietslease aanbieden als onderwijsinstelling?
Hoe werkt fietslease in het onderwijs?
Een leasecontract op maat van jouw onderwijsinstelling
Hoe fietslease in het onderwijs opstarten zonder extra workload?
Hieronder sommen we op welke onderwijsinstellingen fietslease kunnen aanbieden voor hun personeelsleden:
- Basis en secundair onderwijs
- Deeltijds kunstonderwijs
- Volwassenenonderwijs
- Centra basiseducatie
- Centra voor leerlingenbegeleiding
- Gesubsidieerde pedagogische begeleidingsdiensten
- Internaten
- Leersteuncentra
- Hogescholen
- Universiteiten
Heel wat instellingen dus met toegang tot fietsleasing.
Wil je meer info over het aanbieden van fietsleasing als universiteit? Neem contact met ons op.
Waarom niet? Fietsleasing is zowel in de privésector als in de publieke sector een populair extralegaal voordeel. En dat zowel bij werkgevers als werknemers. Het behoort zelfs tot de top 5 meest gekozen extralegale voordelen en is tegenwoordig even populair als een wagen leasen. Dat is niet zo verwonderlijk als je naar de voordelen van fietslease kijkt:
- Budgetneutraal voor jou als schoolbestuur;
- Fietsleasing biedt interessante fiscale voordelen voor onderwijspersoneel;
- Fietsleasing draagt bij aan je duurzaamheidsbeleid;
- De perfecte oplossing voor parkeergebrek;
- Stimuleer woon-werkverplaatsingen met de fiets;
- Fietsen is goed voor de fysieke en mentale gezondheid van je onderwijspersoneel.
Alles weten over fietsleasing? Lees dan zeker ons artikel ‘Wat is fietsleasing?’.
Fietslease voor onderwijsinstellingen, hoe werkt dat dan? Hoe financieren leerkrachten een leasefiets? En wanneer moeten onderwijspersoneelsleden beslissen of ze hun eindejaarspremie optimaliseren met fietsleasing?
Als school of schoolbestuur kies je zelf of je fietsleasing aanbiedt voor je onderwijspersoneel. Beslis je om fietsleasing op te starten? Dan sta je zelf in voor de administratie en de selectie van je fietsleasepartner. Die selectie verloopt via een openbare aanbesteding die je uitschrijft.
Ben je aangesloten bij een aankoopcentrale zoals CREAT? Dan hoef je zelf geen bestek uit te schrijven en kan je onmiddellijk intekenen op fietsleasing via o2o Bicycle Leasing.
Vanaf 1 september 2024 kan je als onderwijsinstelling fietsleasing aanbieden. Je vastbenoemd personeel kan vanaf 1 januari 2025 een fiets leasen, maar moet wel al voor die datum beslissen of ze hun eindejaarspremie willen flexibiliseren voor fietsleasing. Tijdelijke personeelsleden kunnen pas vanaf 1 januari 2026 een fiets leasen en dan hun eindejaarspremie van dat jaar inzetten. Zij moeten voor het einde van 2025 beslissen of ze een fiets willen leasen.
Herbekijk onze infosessie over fietslease in het onderwijs
Onlangs gaven we een webinar over fietsleasing voor onderwijsinstellingen. Die hebben we opgenomen zodat ook jij die nog kan bekijken. Download snel ons webinar en kom alles te weten over fietslease in het onderwijs via onze experten.
Hoe financiert onderwijspersoneel een leasefiets?
Leerkrachten en onderwijspersoneel kunnen een fiets leasen door (een deel van) hun eindejaarspremie te flexibiliseren. Kiezen ze ervoor om geen fiets te leasen? Dan krijgen ze hun eindejaarspremie gewoon uitbetaald. Is hun eindejaarspremie te laag om de leaseprijs te dekken? Dan kunnen ze een netto persoonlijke bijdrage doen.
Besloten om fietsleasing op te starten voor jouw onderwijsinstelling? Dan wil je het liefst een leasecontract dat afgestemd is op de noden van jouw onderwijsinstelling. In de overheidsopdracht bepaal je zelf de modaliteiten van het leasecontract, rekening houdende met de mogelijkheden van de markt.
Zo kan je beslissen over:
- De kostprijs;
- Welke fietsen er aangeboden worden;
- Looptijd van leasecontracten;
- Welke optionele dekkingen je verplicht maakt;
- Welke servicevoorwaarden opgenomen worden.
Wat organisaties zoal opnemen in een openbare aanbesteding?
Dat vertellen onze experten je graag. Neem contact met ons op voor een verkennend gesprek.
We weten dat je waarschijnlijk al heel wat hooi op je vork hebt. Extra werk is het laatste waar je op zit te wachten. Onze focus ligt erop om jouw workload zo beperkt mogelijk te houden. Dat doen we via:
- Automatisatie en digitalisering van administratie
Papierwerk? Da’s verleden tijd dankzij onze verregaande automatisatie en digitalisering van onze tools. Wist je trouwens dat onze in-house ontwikkelde tools de meest gebruiksvriendelijke op de markt zijn?
Van orders goedkeuren in één klik en digitale rapporten tot het opvolgen van je fietsvloot en het berekenen van eindcontracten: met onze tool kan het allemaal!
- Werknemers kunnen zelf hun leaseprijs simuleren
Simulaties doen voor je werknemers om hun maandelijkse leaseprijs te berekenen? Dat hoef je bij o2o Bicycle Leasing niet te doen. Via onze tool doen je werknemers het helemaal zelf, volgens de parameters die jij ons aangeeft.
- Fietsleasebeleid voor scholen: op maat van je onderwijsinstelling
Wij helpen je om een fietsbeleid op te stellen op maat van jouw organisatie. Dankzij onze expertise en jarenlange ervaring helpen we je richting een fietsbeleid dat helemaal past bij de noden en identiteit van jouw organisatie.
Fietsleasing in het onderwijs via o2o Bicycle Leasing dat is…
- Kiezen voor ervaring en expertise
Al meer dan 200 organisaties in de publieke sector kozen voor fietsleasing via ons. Van de Vlaamse overheid en HR Rail tot heel wat steden, gemeenten, ziekenhuizen en andere openbare diensten. Maak jij binnenkort ook deel uit van ons peloton?
- Lokale en sociale tewerkstelling
We willen niet alleen meer mensen op de fiets krijgen, we willen dat ook doen op een maatschappelijk verantwoorde manier. Daarom zetten we volop in op lokale en sociale tewerkstelling met een netwerk van meer dan 1.400 fietshandelaars en een samenwerking met fietsateliers die een prioriteit maken van sociale tewerkstelling voor het onderhoud van fietsen.
- Een minimale workload
Onze in-house tools herleiden je administratief werk tot een absoluut minimum. Om je nog verder te ondersteunen, zorgen onze experten voor een fietsplan op maat en addenda bij het arbeidscontract. En als kers op de taart zijn er onze gratis testevents, testvloot en kick-off sessies.
Bekijk het webinar: ‘Fietsleasing in het onderwijs’
Onlangs gaven we een webinar over fietsleasing voor onderwijsinstellingen. Dat werd opgenomen zodat ook jij dit webinar kan bekijken. Download snel ons webinar en hoor alles wat onze experten vertellen over fietsleasing in het onderwijs.
Binnenkort is fietsleasing in het onderwijs mogelijk! Maar waarom zou je dat als onderwijspersoneelslid doen? En hoe gaat dat in zijn werk? Kan iedereen een fiets leasen in het onderwijs? Zijn er verschillen tussen statutairen en contractuelen? Je leest het allemaal hieronder!
Kan je als leerkracht een fiets leasen?
Een fiets leasen in het onderwijs, kan dat? Dat kan, en al vanaf 1 januari 2025 voor vastbenoemden. Dus begin maar al te dromen! Voor wie een tijdelijk contract heeft, is het helaas nog even wachten tot 1 januari 2026 alvorens je een fiets kan leasen via je werkgever.
Als je in 2025 een fiets wil leasen als vastbenoemde, wil dat zeggen dat je voor 1 januari 2025 al moet beslissen of je je eindejaarspremie van 2025 gaat inzetten om een fiets te leasen. Als je dat doet, welk deel van je eindejaarspremie zet je daar dan voor in? Dat hangt natuurlijk af van de leasefiets die je kiest. Ontdek snel welk fietstype en fietsmerk bij je past.
Nog niet zeker of je een fiets wil leasen? Lees dan zeker verder om te ontdekken of het iets voor jou is!
Waarom zou ik een fiets leasen?
Er zijn zoveel redenen om voor fietsleasing te kiezen! We sommen ze hieronder voor je op:
- Goedkoper dan er zelf één te kopen
Een fiets leasen of kopen, wat is nu goedkoper? Als je een fiets leaset via je werkgever, is dat een pak goedkoper dan wanneer je er zelf één koopt. Dat komt doordat je de fiets die je zelf koopt, betaalt met je nettoloon, terwijl je de fiets die je leaset, betaalt via je bruto-eindejaarspremie. Bovendien is je leasefiets vrijgesteld van het Voordeel Alle Aard (VAA).
En aan het einde van je leasetermijn? Dan geef je je fiets kosteloos terug aan o2o Bicycle Leasing en kan je een spiksplinternieuw exemplaar leasen. Of je neemt de fiets over aan een vooraf bepaald restbedrag. Klaar om een fiets te leasen? Ontdek snel welke fiets bij jou past!
- Geniet van een fietsvergoeding
Wie het woon-werkverkeer met de fiets aflegt, geniet maandelijks van een mooi extraatje dankzij de fietsvergoeding. Die wordt niet belast, waardoor het bedrag netto op je loonbrief verschijnt. Als dat geen motivatie is om met de fiets naar het werk te komen! En hé, via die fietsvergoeding kan je (een deel van) je maandelijkse leaseprijs terugverdienen.
Alles weten over de fietsvergoeding? Lees onze blog: ‘Alles over de fietsvergoeding’.
- Goed voor je mentale en fysieke gezondheid
Dankzij het fiscale voordeel van fietsleasing, kan je een kwalitatievere fiets leasen. En een kwalitatieve fiets, die gebruik je vaker. Vaker fietsen staat dan weer gelijk aan vaker bewegen, wat op zijn beurt weer goed is voor je fysieke gezondheid. En zo’n fietstochtje is ook goed voor je mentale gezondheid, da’s wetenschappelijk bewezen! Bovendien verklein je ook je ecologische voetafdruk door vaker voor de fiets te kiezen.
- Leasepakket op maat
Fietsleasing levert je niet alleen een fiscaal voordelige fiets op, het geeft je ook toegang tot heel wat diensten en accessoires aan datzelfde fiscaal voordeel. Je stelt zelf je leasepakket samen en kiest dus ook zelf welke accessoires en welke diensten je nodig hebt. Je fiets is sowieso gedekt tegen schade en diefstal. Wil je ook pechverhelping of verlengde garantie? Dat kan!
Lees zeker ook ons artikel: ‘De voordelen van fietsleasing voor werknemers’.