Fietsleasing in de zorgsector: hoe werkt het?
Sinds kort kan ook zorgpersoneel uit paritair comité 330 een fiets leasen. Dat is topnieuws voor iedereen die in de zorgsector werkt! Maar het roept ook heel wat vragen op. Zoals: ‘Hoe werkt dat dan precies, fietsleasing in de zorgsector?’ en ‘Kan al het zorgpersoneel uit paritair comité 330 dan een fiets leasen?’. Onze experten in fietsleasing in de publieke sector beantwoorden in deze blog enkele veelgestelde vragen.
Schrijf je in voor het webinar
Alle details over fietsleasing in de zorg horen van onze experts zelf? Vragen stellen en antwoorden krijgen? Schrijf je snel in voor ons gratis webinar op 19/11 van 11 uur tot 12 uur.
Fietslease: voor welke zorginstellingen?
Dat fietsleasing mogelijk is voor zorgpersoneel, staat beschreven in de nieuwe cao voor de zorg, die van paritair comité 330. En da’s cruciale info, want dat wil zeggen dat de organisaties die onder dat paritair comité vallen, nu toegang hebben tot fietslease. Daaronder vallen deze zorginstellingen:
- Ziekenhuizen (met uitzondering van categorale ziekenhuizen, psychiatrische verzorgingstehuizen en initiatieven van 'beschut wonen')
- Forensisch-psychiatrische centra
- Revalidatiecentra (voor uitzonderingen, zie de cao)
- Thuisverpleging
- Diensten voor het bloed van het Rode Kruis België
- Medisch-pediatrische centra
- Wijkgezondheidscentra
Helemaal geen idee wat fietsleasing eigenlijk is en hoe het werkt? We’ve got you covered! Lees dan zeker onze blog: ‘Wat is fietsleasing’. Zo ben je meteen up-to-date.
Eindejaarspremie in de zorgsector omzetten naar fietsleasing
Hoe werkt fietsleasing in de zorgsector? Wel, als je werkt in de Waalse en Vlaamse zorgsector, kan je de eindejaarspremie volledig of gedeeltelijk inruilen voor een leasefiets. Op die manier betalen zorgmedewerkers hun leasefiets volledig af op drie of vier jaar.
Bovendien geniet het zorgpersoneel zo van een mooi fiscaal voordeel. Want door de flexibilisering van je eindejaarspremie kan een leasefiets tot 40% voordeliger uitvallen dan wanneer je zelf een fiets koopt. De flexibilisering van de eindejaarspremie in de zorgsector wordt zo een slimme manier om meer waarde uit je loonpakket te halen.
Een belangrijke opmerking: de eindejaarspremie die geflexibiliseerd wordt voor fietsleasing in de Waalse en Vlaamse zorgsector is onderworpen aan een plafond van 12.000 euro. Dat wil zeggen dat de totale brutoleaseprijs van de leasefiets van het zorgpersoneel niet hoger mag liggen dan 12.000 euro. Dat plafond van 12.000 euro kan geïndexeerd worden.
Schrijf je in voor het webinar
Benieuwd hoe je fietsleasing binnen jouw organisatie concreet maakt? Of heb je een prangende vraag? Onze experten vertellen het je graag tijdens het gratis webinar op dinsdag 19 november. Schrijf je snel in en verzeker je van een plaatsje.
Kan de eindejaarspremie van 2024 ingezet worden voor een leasefiets in 2025?
De regeling voor fietsleasing in de zorgsector gaat in vanaf september 2024. In theorie kan het zorgpersoneel dus de eindejaarspremie van 2024 flexibiliseren voor een leasefiets. Je voelt het al komen, er is een maar.
Werknemers kunnen namelijk maar dat deel van de eindejaarspremie flexibiliseren dat ze nog niet hebben verworven. Kiezen ze er bijvoorbeeld in oktober voor om hun eindejaarspremie te flexibiliseren voor fietsleasing, dan kunnen ze daarvoor enkel de eindejaarspremie gebruiken die ze opbouwen vanaf oktober. Een premie van drie maanden dus, wat vaak geen torenhoog bedrag is.
Onze experts raden het zorgpersoneel daarom aan om de eindejaarspremie van 2025 te flexibiliseren. Werknemers kunnen dan wel al hun leasefiets bestellen in 2024 en vanaf begin 2025 rondrijden met hun leasefiets.
Zijn er werknemers die toch graag hun eindejaarspremie van 2024 willen flexibiliseren? Dan bekijk je best de mogelijkheden met het sociaal secretariaat.
Wat voor zorginstellingen die al fietsleasing aanbieden buiten het wettelijk kader?
Was jij één van de pioniers die niet wilde wachten tot fietsleasing via loonruil werd goedgekeurd? Dan kan je alsnog een fietsplan aanbieden dat fietsleasing via flexibilisering van de eindejaarspremie mogelijk maakt.
Hoe start je fietsleasing op binnen de zorgsector?
Fietslease opstarten binnen de zorgsector, begint natuurlijk bij het kiezen van een fietsleasepartner. Via o2o Bicycle Leasing ben je vliegensvlug opgestart dankzij de maximale ondersteuning van onze experts.
Stap 1: Schrijf een openbare aanbesteding uit
Voor je fietslease kan opstarten als zorginstelling, moet je eerst een openbare aanbesteding ontwerpen, publiceren en gunnen. Geen idee wat je daarin moet zetten? Contacteer onze experts voor hulp via publicsector@o2o.be.
Senze, stafmedewerker Payroll en HR van ziekenhuis Oost-Limburg, vertelt je alvast waar de klemtoon lag in de aanbesteding voor fietsleasing van ziekenhuis Oost-Limburg:
Stap 2: Stel samen met onze experts een fietsplan en fietsbeleid op maat op
Een fietsplan opstellen voor de zorgsector? Door hun ervaring in de publieke sector en als leasepartner van heel wat ziekenhuizen zoals UZ Gent, AZ Oostende en UZ Brussel weten onze experts helemaal hoe dat moet.
Stap 3: Voorzie je zorgpersoneel van voldoende info
In de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) van paritair comité 330 staat dat je als werkgever in de zorg verplicht bent je personeel voldoende informatie te geven over fietsleasing.
Maar geen nood, o2o Bicycle Leasing voorziet kick-offevents en testevents voor jou, zo hoef je zelf geen tijd vrij te maken om een infomoment voor te bereiden en te organiseren. Tijdens onze kick-offsessies vertellen we je personeel alles over fietsleasing en tijdens testevents kunnen ze fietsen testen en advies inwinnen bij fietshandelaars uit de buurt.
Stap 4: Sit back and relax
Is fietslease in jouw zorginstelling uit de startblokken geschoten? En bied je fietsleasing aan via o2o, dan hoef je als HR nu niet zoveel meer te doen. Via onze gebruiksvriendelijke digitale tools en koppelingen met flexibele verloningspartners en cafetariaplannen is je workload zo licht als een carbonfiets.
Senze, Stafmedewerker Payroll & HR bij ziekenhuis Oost-Limburg vertelt je over haar ervaring met onze tools:
Wat zijn de voordelen van fietsleasing in de zorgsector?
Fietslease is echt een win-win voor zorginstellingen, dankzij de vele voordelen die het biedt voor de zorgsector. De HR-verantwoordelijken van zorginstellingen uit ons peloton geven 4 redenen aan waarom ze kozen voor fietsleasing:
1. Toegankelijk voor al je werknemers
Als zorginstelling heb je vaak een heel diverse groep werknemers. Een vorm vinden van flexibel verlonen die toegankelijk is voor iedereen, is niet altijd eenvoudig. Bovendien zijn er binnen paritair comité 330 ook barema’s waar je rekening mee moet houden.
Met fietsleasing binnen paritair comité 330 sla je twee vliegen in één klap: doordat je werknemers hun eindejaarspremie inruilen, hoef je niet in te zitten met de grenzen van de barema’s binnen de zorgsector. En het is ook toegankelijk voor iedereen: zowel voor contractuelen als statutairen.
Via o2o kunnen werknemers ook eender welke fiets leasen, wat maakt dat er opties zijn voor elk budget. Een mooie aanvulling dus op het salaris in de zorg en een kosteloze alternatieve manier van loonsverhoging in de zorgsector.
Via o2o is het voor medewerkers mogelijk om eender welke fiets te leasen, wat ervoor zorgt dat niemand uit de boot valt op basis van hun budget en dat is voor ons heel belangrijk.
Senze, Stafmedewerker Payroll & HR bij ziekenhuis Oost-Limburg
2. Eenvoudige oplossing voor parkeerproblemen
Heel wat zorginstellingen kampen met parkeerproblemen: beperkte parkeerruimte en als gevolg daarvan, hoge parkeerkosten. En daar kan fietsleasing een mooie verandering teweeg brengen. Kijk maar eens hoe UZ Gent het aanpakt!
Het ziekenhuis werkt met een systeem waarbij iedereen die binnen de drie kilometer van het ziekenhuis woont niet meer gratis kan parkeren op de campus. Tegelijkertijd reikt UZ Gent ook alternatieven aan aan werknemers. Zo biedt de zorginstelling fietsleasing aan via o2o Bicycle Leasing om kwalitatieve fietsen toegankelijker te maken voor het personeel.
3. Zet in op de gezondheid en het welzijn van werknemers
Via fietslease stimuleer je je medewerkers om dagelijks te bewegen, wat hun fysieke en mentale gezondheid bevordert. Dat leidt dan weer tot minder ziekteverzuim en verhoogt het werkgeluk. Voor veel organisaties is het een mooie aanvulling op hun welzijnsbeleid.
4. Versterk je employer branding met fietsleasing
Fietslease is enorm gegeerd bij werknemers, een mooie plus dus in de war for talent. Dat het zo aantrekkelijk is voor werknemers, komt doordat het fiscaal voordelig is. Gemiddeld is een fiets leasen via brutoloonruil tot 40% goedkoper dan een privéaankoop.
5. Volledig budgetneutraal voor de werkgever
Dat fietslease budgetneutraal is, maakt dat het voor HR-verantwoordelijken in de zorg vaak een no-brainer is om fietsleasing op te starten. Het is een snelle en makkelijke manier om loonsverhoging in de zorgsector aan te bieden.
Meer weten over de kosten van fietsleasing? Lees: ‘Wat kost fietsleasing mij als werkgever?’.
6. Duurzaam mobiliteitsbeleid
Ziekenhuizen en andere zorginstellingen willen steeds vaker verduurzamen. Fietsleasing voor zorginstellingen biedt een uitstekende kans om een duurzamer mobiliteitsbeleid te realiseren. Tegelijkertijd sluit dit aan bij het streven naar een beter salaris in de zorg, doordat de eindejaarspremie slim ingezet wordt. Deze vorm van loonoptimalisatie is bovendien ook toegankelijk voor alle werknemers binnen de cao van de zorg.
Fietsleasing: ook voor zorgpersoneel van paritair comité 330 een win-win
Zoals je eerder al kon lezen, is de mogelijkheid om een fiets te leasen heel gegeerd bij werknemers. Da’s niet zonder reden, want ook voor hen biedt het heel wat voordelen, zowel op financieel als mentaal en fysiek vlak.
- Fiscaal voordeel tot 40% ten opzichte van privéaankoop
- Nettovoordeel via onbelaste fietsvergoeding
- Dagelijkse portie beweging & ontspanning
- Minder file en dus ook, minder stress
- Minder parkeerkosten (en minder parkeerstress)
Nog vragen over fietslease in de zorg?
We helpen je bij vragen graag verder met onze kennis en expertise! We begeleidden al meer dan 200 organisaties in de publieke sector richting zorgeloze fietsleasing. In ons peloton bevinden zich al flink wat organisaties uit de zorgsector.
Kom naar ons gratis webinar op 19 november van 11 uur tot 12 uur en krijg een antwoord op al je vragen over fietslease binnen paritair comité 330. Verzeker snel je plekje door je vandaag nog in te schrijven.
Onze klanten binnen de zorgsector:
AZ Sint-Blasius / VZW Onze Lieve Vrouw Van Troost
“De belangrijkste elementen voor ons bij de keuze van een fietsleasepartner waren een goed IT-platform, een stevige ontzorging van de administratie, een groot aanbod voor onze medewerkers én een faire prijs-kwaliteitverhouding. o2o Bicycle Leasing kwam er als beste uit.” - Wouter Pauwels, AZ Jan Palfijn