Deel dit artikel:

De zes voordelen van fietsen naar je werk

July 22, 2024
- Geschreven door:
Axelle

Je hebt een leasefiets via je werkgever, nu moet je alleen nog… naar het werk fietsen. Velen nemen zich voor om het te doen, weinigen doen het effectief. Nochtans heeft het heel wat voordelen om naar je werk te fietsen. Misschien kunnen die voordelen je overtuigen om je woon-werkverkeer met de fiets te doen? We sommen ze hieronder alle zes voor je op, just in case (;.  

1. Bye bye files

De kinderen klaarmaken, de vaatwasser inladen, de kat eten geven en zelf nog vlug een koffie binnenslurpen. En dan snel de auto in, om vervolgens… in de file te belanden. En na het werk, dan keer je terug om… opnieuw in de file te staan! 

Niet met de fiets! Op weg naar je werk met je tweewieler maak je je hoofd helemaal leeg terwijl je je longen vult met frisse ochtendlucht. Met trapondersteuning hoef je zelfs niet te zweten. En na een hele dag werken, trap je naar huis op je stalen ros en kom je volledig ontspannen thuis. 

 2. Hallo financieel voordeel

Stijgende brandstofprijzen, verzekeringen, parkeerkosten, onderhoud, afbetalingen... Een auto kost handenvol geld. Krijg je er een van je werk? Dan wordt die flink belast. Een fiets daarentegen is goedkoper dan een wagen, al zeker als je een fiets leaset via je werkgever. Je betaalt minder belastingen op een leasefiets dan op een leasewagen, kan rekenen op een belastingvrije fietsvergoeding en hebt geen last meer van parkeerproblemen. 

Wist je dat een fiets leasen tot 40% goedkoper is dan er zelf een te kopen en dat je je maandelijkse leaseprijs kan terugverdienen via je fietsvergoeding? Check zeker onderstaand rekenvoorbeeld! 

Stel: je leaset een fiets voor 84 euro netto per maand. Met die fiets leg je een jaar lang dagelijks 20 kilometer af van en naar je werk. Voor die 20 kilometer krijg je een maximale fietsvergoeding van 0.35 cent per kilometer.

210 (dagen) x 20 (km per dag) x 0.35 (cent) = 1.470 euro per jaar of 122.5 euro per maand

3. Blijf fit, terwijl je (op je fiets) zit

Iedereen weet dat fietsen goed voor je is! Of je nu relaxed rondfietst op een handige cargofiets of snel door de straten zoeft op een elektrische stadsfiets of speed pedelec, het helpt je conditie op peil te houden. Ja, je leest het goed: zelfs wie met elektrische ondersteuning fietst, ervaart een positief gezondheidseffect. Dat is trouwens wetenschappelijk bewezen.  

Wie regelmatig fietst, krijgt niet alleen ijzersterke beenspieren, maar slaapt 's nachts ook veel beter. Fietsen is een ideale vorm van lichaamsbeweging. Het is niet belastend voor je gewrichten, houdt je lichaam soepel en verbetert je weerstand. Dus spring op die fiets en trap jezelf gezond!

mannen op cowboy leasefiets fietsen naar werk in stad Gent

4. Boost je mentaal welzijn

Op je fiets ervaar je vrijheid: je ontdekt nieuwe plekken, kiest wanneer je vertrekt en hoe snel je wil gaan. Nooit meer in de file staan, maar er glimlachend voorbij rijden met de wind in je haren!

Wist je dat fietsen niet alleen je lijf, maar ook je brein blij maakt? Tijdens je rit maakt je lichaam endorfine en serotonine aan: natuurlijke antidepressiva zonder bijwerkingen. De Romeinen wisten het al lang geleden: een gezond lichaam zorgt voor een gezonde geest! Nu is het ook wetenschappelijk bewezen

Voel je al fietskriebels na het lezen van de vele voordelen? 

Volkomen begrijpelijk! Bekijk snel onze fietstypes om te ontdekken welke fiets het best bij je past. Je vindt er verschillende soorten fietsen met hun voor- en nadelen en welke merken ze verdelen. 

5. Zo’n stalen ros is praktisch

Ooit al eens gedacht hoe makkelijk en praktisch fietsen eigenlijk is? Zo heb je met je tweewieler altijd parking. Gedaan met eindeloos rondjes rijden op zoek naar een plekje voor je auto. Gewoon je fiets parkeren, goed verankeren en klaar! En niet vergeten waar je je leasefiets gezet hebt natuurlijk ;). 

Met de fiets kan je (bijna) overal voorbij. Autovrije zone? Geen probleem! Aanschuiven op de drukke stadsring? Niet voor jou! Met de fiets ben je, zeker in de stad, vaak sneller dan met de auto. 

vrouw met longtail Riese & Müller leasefiets fietst naar werk door park

6. Je verlaagt je CO2-uitstoot aanzienlijk

Vaak fietsen zorgt voor minder uitlaatgassen, schonere lucht en een beter milieu. Bovendien bestaat een fiets uit veel minder onderdelen dan een auto. Dat betekent dat er minder grondstoffen nodig zijn om een fiets te produceren én te onderhouden.

En ook bij tweewielers is tweedehands helemaal hip! Je vindt steeds meer toffe tweedehandsfietsen en ook fietsonderdelen worden gretig gerecycleerd. Zo verleng je ook de levensduur van een fiets. Wist je dat ook wij bij o2o Bicycle Leasing inzetten op een langere levensduur van onze leasefietsen? Lees meer over ons Circular Bike Project.  

En er is nog zoveel meer!

Wat dacht je van gezellig bijkletsen met collega's tijdens een gezamenlijke fietstocht na het werk? Of naar je favoriete muziek of podcasts te luisteren, terwijl je door de straten zoeft? En wat is er leuker dan met de kids op pad te gaan en te genieten van de prachtige natuur in België?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van interessante nieuwtjes, tips & tricks, leuke acties en zoveel meer? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze vier keer per jaar in je mailbox!

De voordelen zijn eindeloos. Waar wacht je nog op?

Bekijk snel onze fietstypes om te ontdekken welke fiets het best bij je past. Je vindt er verschillende soorten fietsen met hun voor- en nadelen en welke merken ze verdelen. 

Naar de fietstypes