Een fiets leasen of kopen: wat is voordeliger?

June 10, 2024
- Geschreven door:
Axelle

Tijd voor een nieuwe elektrische fiets, racefiets, mountainbike of speed pedelec? Een nieuwe fiets kiezen is spannend, de nieuwe tweewieler financieren is vaak iets minder leuk. Wie de mogelijkheid heeft tot fietsleasing op het werk vraagt zich al gauw af: moet ik die fiets leasen of kopen? Vaak hoor je dat een fiets leasen goedkoper is dan kopen, maar is dat ook zo? Onze experten zochten het voor je uit.

Leasen of kopen: wat is goedkoper? 

Om dat uit te zoeken, vergelijken we hieronder de voor- en nadelen van een fiets kopen versus een fiets leasen. We kijken niet alleen naar de financiële voor- en nadelen, maar brengen ook andere belangrijke zaken in kaart die een invloed kunnen hebben op je beslissing. 

persoon die twijfelt of ze fiets moet leasen of kopen

Een fiets kopen: de voor- en nadelen

Nadelen van je fiets zelf te kopen

Koop je je fiets zelf aan? Dan betaal je in één keer een flinke som van je nettoloon. Want moderne (e-)fietsen kosten al snel gemiddeld € 3000, een stevig prijskaartje dus. Zeker elektrische fietsen, speed pedelecs en cargofietsen zijn duur. Maar ook wie graag sportieve ritjes doet, blijft niet gespaard: voor zo’n racefiets, mountainbike of gravelfiets betaal je tegenwoordig heel wat geld. 

Wie zelf een fiets koopt, staat bovendien ook zelf in voor het onderhoud van die fiets. Gaat je batterij stuk, moet er een onderdeel vervangen worden of is het weer tijd voor het jaarlijks onderhoud? Dan betaal je die kosten zelf. 

Voordeel van je fiets zelf te kopen

Het grote voordeel aan een fiets kopen, is dat die fiets dan van jou is. Je kan ermee doen wat je wil en flink wat aanpassingen doen om hem volledig af te stellen op jouw stijl en noden. Het geeft je dus een zekere vrijheid om met je fiets te doen wat je wil. 

Een fiets leasen: de voor- en nadelen

Voordelen van je fiets te leasen

Een fiets leasen via je werkgever heeft heel wat voordelen voor jou als werknemer. Daarom zijn er ook flink wat werknemers die kiezen voor fietsleasing. De leasefiets is tegenwoordig even populair als de leasewagen en behoort daarmee tot de top vijf meest gekozen extralegale voordelen. 

Gespreide betaling: niet in één keer een som geld

Een eerste voordeel van je fiets leasen is dat je niet in één keer een heus pak van je nettoloon neer moet tellen. Wel geniet je van een gespreide betaling: je legt gedurende drie à vier jaar maandelijks een bepaald bedrag neer.

Fiscaal voordeel: betaal met je brutoloon

Naast het voordeel van de gespreide betaling, is er ook het fiscaal voordeel. Want je betaalt je fiets niet met je nettoloon, maar met je brutoloon, waardoor je nettobijdrage nihil is. Door je brutoloon of eindejaarspremie in te ruilen voor een fiets, verkrijg je dezelfde fiets tot 40% goedkoper via leasing dan via een privéaankoop. 

Meer lezen over het fiscaal voordeel van fietsleasing voor werknemers? Lees dan zeker onze blog ‘Waarom is fietsleasing fiscaal voordelig voor werknemers?’. 

Zorgeloos op weg met een all-inpakket

Bovendien zijn onderhoudskosten, servicekosten en de kosten voor accessoires, zoals een fietshelm of fietstassen, inbegrepen in de leaseprijs van een fiets. Dat wil zeggen dat je ook die aan een fiscaal voordeel van 40% krijgt. 

Nadeel van je fiets te leasen

Het nadeel bij fietsleasing is dat je de fiets niet zelf bezit, waardoor je vrijheid iets beperkter is. Je kan niet zomaar structurele veranderingen doen aan je fiets, en je gaat een contract aan met de leasemaatschappij voor drie of vier jaar. Na de leaseperiode kan je de fiets wel overkopen aan een vooraf bepaalde restwaarde (vaak is dat 16% of 20%). 

fiets leasen of kopen, fietsen in fietsenwinkel

Hoeveel kost een fiets leasen?

Hoeveel kost dat jou dan, zo’n leasefiets. Via onze calculator kan je makkelijk je leaseprijs berekenen. Benieuwd naar hoe de leaseprijs van je fiets bepaald wordt en wat allemaal inbegrepen is in de prijs? Lees dan zeker ons artikel: ‘Hoeveel kost een leasefiets’. 

Conclusie: fiets kopen of leasen?

Dus: moet je nu je fiets leasen of kopen? Als je een fiets kan leasen via je werkgever, dan is leasen de goedkoopste optie. Dat blijkt ook uit een onderzoek van testaankoop. Hieronder vatten we nog eens kort samen waarom dat zo is.  

Je fiets leasen via je werkgever is dankzij de gunstige fiscale voordelen goedkoper dan zelf een fiets kopen, vaak tot wel 40%. Daarnaast profiteer je bij leasing van extra voordelen zoals fietsservices, pechbijstand en een op maat gemaakt onderhoudsbudget. Je hoeft het totale bedrag niet in één keer te betalen, maar kan de betaling verspreiden over de volledige leaseperiode.

Of het nu voor woon-werkverkeer is of voor je vrije tijd, een leasefiets geeft je vrijheid en gemoedsrust. Grijp je kans en maak jouw fietsavontuur betaalbaar en plezierig!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van interessante nieuwtjes, tips & tricks, leuke acties en zoveel meer? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze vier keer per jaar in je mailbox!

Een fiets leasen? Da’s voordelig, bereken het zelf maar…

Benieuwd naar het prijsverschil tussen een fiets leasen of een fiets kopen? Met onze calculator bereken je het in slechts 1 muisklik. 

Bereken je leaseprijs